Even voorstellen

JMA zet zich actief in voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Met onze acties proberen we andere jongeren op een positieve manier te bereiken en bewust te maken van hoe zij zelf de wereld kunnen beïnvloeden.

Onze Missie

Jongeren Milieu Actief heeft een visie: een duurzame wereld, waarin bedrijven en politiek de natuur met respect behandelen. Een rechtvaardige wereld, waarin ieder mens gelijk is en dezelfde kansen krijgt. Wanneer we de verkeerde kant op dreigen te gaan, komen wij in actie. Dan organiseren we creatieve activiteiten en protestacties. Of we dagen politici uit voor een debat. De problemen in de wereld zijn dan wel groot, maar onze ambities zijn groter. We zijn een kritische beweging met een positieve instelling. Wij denken dat creatieve en inspirerende acties met lef de meeste aandacht trekken. We willen jongeren met onze acties bewust maken over het veranderende klimaat. En we willen jongeren laten beseffen dat zij ook de macht hebben om verbetering te eisen. Naast acties organiseert Jongeren Milieu Actief ook trainingen om jongeren nog meer het gevoel te geven dat ze het verschil kunnen maken. Iedereen tot de leeftijd van 28 kan zich bij ons aansluiten. Hoe groter de beweging, hoe krachtiger we kunnen optreden tegen vervuilende activiteiten van bedrijven en overheden. Samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken!

Lid worden van de JMA-Family

Wil je (gratis) lid worden van JMA, mee kunnen denken en beslissen met onze campagnes en op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in via de knop hieronder!

Bestuursleden

Neele

Neele

Voorzitter

In Madagascar hebben jongeren honger door enorme droogtes en in de Stille Oceaan dreigen eilanden te overstromen waardoor jongeren hun thuis moeten ontvluchten. De klimaatcrisis ligt niet in de toekomst, maar is nu al realiteit voor veel jongeren over de hele wereld. Ook in Nederland hebben we de eerste gevolgen al gezien bij de overstromingen in Limburg. Om het tij te keren, moeten we nu inzetten op radicale systeemverandering. Voor onze toekomst, maar ook voor ons nu. En dat is waar ik het komende jaar voor wil strijden als voorzitter van JMA. Daarom zet ik mijn studies dit jaar op een lager pitje om de klimaatbeweging onder jongeren nog groter te maken. Dat wil ik op een klimaatrechtvaardige manier doen, waarbij we luisteren naar de stemmen die minder gehoord worden. Die van jongeren, maar ook die van mbo’ers, van mensen van kleur of van lhbti-ers. Dus: wil jij meedoen om de klimaatcrisis op een rechtvaardige manier op te lossen? Of heb jij hele goede ideeën die je wil delen? Stuur me vooral een mailtje!

Neele Boelens, 20 jaar, Den Haag, Bestuurskunde en Taalwetenschap 

neele.boelens@milieudefensie.nl 

Tessa

Tessa

Ontmoetingen en Trainingen

Toen ik in juli midden in het overstromingsgebied stond in België en Limburg om mensen uit hun huizen te bevrijden, voelde ik mij leeg. Wat als al onze inzet geen nut heeft? Omdat deze natuurrampen zich elk jaar gaan herhalen. Omdat wij, als mensen, het de moeite niet vonden om de aarde te redden. Voor mij was het duidelijk, we kunnen het hier niet bij laten zitten. Daarom zet ik mij dit jaar bij JMA als bestuurslid Training & Ontmoeting.

Ik ben Tessa van Prooijen, afgelopen jaar heb ik de Master Healthcare Management afgerond aan de Erasmus Universiteit. Een jaar lang ben ik bezig geweest met het verbeteren van de zorg in Nederland, maar ik miste het verbeteren van andere aspecten in Nederland. Ik wil niet meer dweilen met de kraan open! Ik wil mij dit jaar inzetten voor een duurzamer, groener en gezonder klimaat, zodat ook de toekomstige generaties kunnen leven zoals wij op deze planeet. Het mooie aan de commissie Training & Ontmoeting is dat we dit met veel gezelligheid, gekkigheid en plezier samen kunnen bereiken!

Tessa van Prooijen, 24 jaar, Amsterdam, Healthcare Management

tessa.van.prooijen@milieudefensie.nl 

Sanny

Sanny

Communicatie

Afgelopen jaren heb ik veel in mijn eigen levensstijl aangepast. Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn eigen consumptie en die verantwoordelijkheid nam ik. Dit gaf mij veel voldoening. Dat ik stem met mijn geld, dat mijn investeringen bepalen hoe groen mijn bubbel eruit ziet. Maar mijn bubbel houdt ook ergens op. Mijn bubbel is niet de wereld, en die gaat zoals we weten wel gewoon door. Net als mijn drang naar een betere wereld.  De aarde is ons bestaansrecht, en daar moeten we naar handelen. Ook de grote spelers.

Na mijn bachelor gehaald te hebben wist ik zeker dat ik me verder in wil zetten voor onze aarde. Ook wilde ik graag alvast meer ervaring opdoen binnen communicatie, buiten mijn comfortzone stappen en samen met gelijkgestemden vechten voor klimaatrechtvaardigheid nu. Deze plek voelt als een grote kans, een heerlijke uitdaging en een enorm voorrecht. Samen met de communicatie commissie creëren we een inclusief platform door en voor jongeren met video’s, podcasts en blogs. Gemaakt door geweldig creatieve mensen, om te informeren en activeren. Samen kan het anders.

Sanny Stoit, 22 jaar, Leeuwarden, Media & Entertainment Management

sanny.stoit@milieudefensie.nl 

Aida

Aida

Klimaatrechtvaardigheid

Ik heb op mijn 15de naar Nederland moeten verhuizen en het is niet erg makkelijk geweest ookal is Nederland een mooie land waar veel dingen goed geregeld zijn en de burgers welvarend genoeg zijn. Ik wil dit niet nog een keer mee maken vooral niet tijdens crisis en schaarste! Het is een drastiche verandering geweest in mijn leven ik droom nog steeds s’nachts over het plekje waar ik geboren ben dat buurt bestaat nog zoals ik het verlaten heb, maar ik ben nu vaak bang over de gevolgen van de klimaat verandering. ik wil niet denken dat Amsterdam waar ik zoveel mooie herineringen heb onder water zou gaan liggen. en ik wil niet weg en ik wil ook niet dat we weg moeten uit onze landen daarom zet ik me nu in voor het klimaat en ben dit jaar bestuurslid klimaatrechtvaardigheid.

Aida Daneshvar, 22 jaar, Velsen-Noord, Rechten

Floris

Floris

Educatie

Sinds een tijdje werk ik wekelijks als vrijwilliger op een biologische boerderij. Als ik zie hoe de gewassen groeien ben ik altijd weer verbaasd en dankbaar hoeveel rijkdom ons gegeven is.

Goed omgaan met de natuur en de aarde is dan ook geen luxe, het is een plicht. Niet alleen om planten en dieren te behouden, ook is het essentieel voor ons voortbestaan. Ongelijkheid speelt hierbij een grote rol. Want het zijn de armen die het meest lijden onder klimaatverandering, terwijl zij het minst verbruiken. Daarom wil ik me hard maken voor een wereld waarin iedereen eerlijk bijdraagt, ook grote bedrijven.

Als bestuurslid educatie bij JMA help ik om jongeren te informeren over de klimaatcrisis, en met hen na te denken over oplossingen. Met onze commissie gaan we het land door en geven we op MBO’s en middelbare scholen lessen over klimaatverandering, plastic soep, voedselproductie en andere onderwerpen. Interesse om les te geven, of ken je een school die wel zo’n les kan gebruiken? Neem vooral contact op!

Floris Meertens, 23 jaar, Leiden, Asian Studies

Jongerenorganisers

Naast het bestuur werkt JMA aan de hand van twee jongerenorganisers. Jongerenorganisers werken op het bewegingsopbouw gedeelte van campagnes van Milieudefensie, met speciale focus op jongeren. Denk hierbij aan het aansturen van jongerenteams op de We Draw the Line campagne en het organiseren van een collegetour omtrent de Shell rechtszaak. Daarnaast helpen zij het bestuur waar nodig met bijvoorbeeld het organiseren van AV-Jongs, het bijhouden van de financiën van de vereniging en het organiseren van de jaarlijkse Campaigners Academy. Jongerenorganisers stromen veelal door vanuit de bestuursfuncties van JMA!

Bruno

Bruno wordt enthousiast van kritische jongeren (organisaties) met goede campagne-ideeën! Na als bestuurslid op campagnes te hebben gewerkt en voorzitter te zijn geweest zet hij zich nu voor een FairFuture in als jongerenorganiser. 

Souad

Souad gelooft in de kracht van representatie en zet zich als jongerenorganiser voornamelijk in voor het bouwen aan duurzame relaties. Daarnaast is Souad het aanspreekpunt voor het JMA bestuur.

Geschiedenis JMA

Het is het jaar 1991. Drie studenten uit Wageningen hebben er genoeg van. De politiek doet te weinig tegen klimaatverandering, en de studenten maken zich zorgen om hun toekomst. Ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt, en richten Jongeren Milieu Actief (of JMA) op.  In het begin vond de politiek het wel tof dat jongeren zo bewust bezig waren met het klimaat. Maar halverwege de jaren 90 besloten ze toch dat JMA geen subsidie meer zou krijgen. Gelukkig hebben wij een plekje gevonden onder de vleugel van Milieudefensie. Zodat wij nog steeds onze stem kunnen laten horen voor een eerlijke en groene toekomst. Wij zetten ons in voor het klimaat, maar ook voor sociale gelijkheid in Nederland en in het buitenland. JMA is onderdeel van Young Friends of the Earth, een organisatie die actief is in heel Europa.

JMA & Milieudefensie

Milieudefensie is een grassroots organisatie, die werkt aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Dat doen ze al bijna 50 jaar met succes. Met hun campagnes werken ze aan het grootste probleem van nu: klimaatverandering. Als onafhankelijke milieuorganisatie zijn ze bondgenoot van iedereen die daaraan wil bijdragen. Jongeren Milieu Actief is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. We zijn daar heel blij mee! Want we hebben niet alleen een plekje in hun mooie kantoor, maar we hebben nu ook meer tijd en mogelijkheiden om spraakmakende en impactvolle acties te organiseren. Lees meer over Milieudefensie.

 Successen

 • In 2015 organiseerde wij de underwear run. Hierin rende jongeren jongeren met organisch ondergoed door Amsterdam door te laten zien dat er een beter alternatief is op de materialen waar onze kleding nu vaak van gemaakt is.
 • Samen met Studenten voor Morgen hebben we de campagne Koelestudenten opgezet. Deze campagne probeerde studenten inzicht te geven hoe ze geld op hun rekening konden besparen door geld op hun energierekening te besparen.
 • Bij onze Green Canteen gaven we gastlessen op scholen om zowel leerlingen als leerkrachten te laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Ook werkt geprobeerd om vegetarisch en biologisch eten beschikbaar te maken in te kantine’s.
 • Samen met De Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen en de Nationale Jeugdraad hebben we in 2011 samengewerkt aan het verdrag voor duurzaamheid in het onderwijs. Het verdrag is ondertekend door 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de toen Tweede Kamer.
 • In 2017 organiseerde we het zomerkamp voor ons Europese netwerk, Young Friends of the Earth Europe.
 • JMA organiseerde in 2019 de Campaigners Academy: een trainingsweekend voor jongeren vol met leerzame workshops en trainingen op het gebied van klimaat. Veel deelnemers sloten zich hierna aan bij JMA commissies en zetten zich nu in voor een duurzame wereld.
 • Door de jaren heen heeft JMA meerdere malen reizen georganiseerd naar verschillende COP’s. Zo zijn we ook met een hoop mensen naar Parijs geweest toen Het Klimaatakkoord van Parijs werd onderhandeld.
 • In 2019 organiseerden we samen met Extinction Rebellion en Fridays for Future een busreis naar de COP25 in Madrid. Samen hebben we ons voorbereid voor acties en een goedgevuld programma geregeld.
 • Begin 2020 werd de JMA podcast opgericht: de Brutale Klimaatvragen Podcast.
 • In 2020 werd de Communicatie Commissie opgesplitst in een video-, schrijf- en podcastteam.
 • Op 15 oktober 2021 werd het Klimaatmanifest gelanceerd in samenwerking met 6 politieke jongerenpartijen. Tijdens de lancering zette de vertegenwoordigers van de moederpartijen hun handtekening onder het manifest. De start van onze campagne #hetistijd.

Jongeren Milieu Actief gebruikt cookies om de website in de toekomst te kunnen verbeteren. Vind je dat goed?