Selecteer een pagina

Even voorstellen

JMA zet zich actief in voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Met onze acties proberen we andere jongeren op een positieve manier te bereiken en bewust te maken van hoe zij zelf de wereld kunnen beïnvloeden.

Onze Missie

Jongeren Milieu Actief heeft een visie: een duurzame wereld, waarin bedrijven en politiek de natuur met respect behandelen. Een rechtvaardige wereld, waarin ieder mens gelijk is en dezelfde kansen krijgt. Wanneer we de verkeerde kant op dreigen te gaan, komen wij in actie. Dan organiseren we creatieve activiteiten en protestacties. Of we dagen politici uit voor een debat. De problemen in de wereld zijn dan wel groot, maar onze ambities zijn groter. We zijn een kritische beweging met een positieve instelling. Wij denken dat creatieve en inspirerende acties met lef de meeste aandacht trekken. We willen jongeren met onze acties bewust maken over het veranderende klimaat. En we willen jongeren laten beseffen dat zij ook de macht hebben om verbetering te eisen. Naast acties organiseert Jongeren Milieu Actief ook trainingen om jongeren nog meer het gevoel te geven dat ze het verschil kunnen maken. Iedereen tot de leeftijd van 28 kan zich bij ons aansluiten. Hoe groter de beweging, hoe krachtiger we kunnen optreden tegen vervuilende activiteiten van bedrijven en overheden. Samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken!

Bestuursleden

Sibel - Voorzitter

JMA-voorzitter Sibel is een geboren leider. Met haar scherpe visie en ambitieuze doelen weet ze alle neuzen van het bestuur dezelfde kant op te richten. Ze geeft leiding aan het bestuur en helpt hen ook op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Sibel heeft een druk en zinvol bestaan, naast hij voorzitterschap en studie houdt ze zich volop bezig met het welzijn van vluchtelingen. Het combineren van haar duurzame idealen en het opkomen voor mensenrechten is voor haar het belangrijkste doel.

Marloes - Communicatie

Marloes is met haar creatieve geest de perfect fit voor haar bestuursfunctie. Met haar kennis over communicatie kan ze haar bestuursleden nog veel leren. Ze kent haar krachten en maakt gelijk werk van nieuwe agendapunten. Een echte aanpakker dus. Uiteraard heeft ze hart voor het klimaat en zal ze JMA’s missie via zoveel mogelijk kanalen uitdragen. Marloes geeft JMA bereik!

Sophie - Ontmoetingen en Trainingen

Sophie is een genie in het analyseren van menselijk gedrag. Ondanks de opwarming van de aarde en de hoge presentatie druk van de maatschappij, houdt Sophie haar hoofd koel. Met een achtergrond in de psychologie en haar passie voor het geven van trainingen is zij helemaal in haar element als bestuurslid training en ontmoeting. Ze houdt zich bezig met de persoonlijke ontwikkeling van de achterban van JMA en neemt ze de leiding in het organiseren van evenement zoals de JMA Presents.

Martine - Extern

Martine is onze verbinder. Ze is enthousiast, heel erg bewust van haar ecologische voetafdruk en heeft vooral heel veel interesse in…alles. Pas afgestudeerd en vol ambitie om voor JMA aan de slag te gaan. Martine gaat de komende tijd aan de slag met het creëren, versterken en leggen van externe relaties. Het allereerste contact met JMA dus! Vrolijker kunnen we het niet krijgen. Met haar warme (en licht chaotische) persoonlijkheid laat ze iedereen om zich heen fijn voelen. Een echte netwerker!

Lieke - Educatie

Lieke heeft energie voor tien. Met haar frisse blik en buitensporige enthousiasme houdt ze haar bestuursleden scherp. Ze is een idealist pur sang en zal door middel van haar functie veel jongeren prikkelen om actief te worden in de klimaatbeweging. Het liefst pakt ze alles met twee handen aan. Naast JMA studeert ze Geneeskunde en is ze in meerdere commissies actief. Een bezige bij dus, die tijdens haar colleges maar al te graag JMA-mailtjes beantwoordt. Hard werken en een vrolijke sfeer gaan bij Lieke hand in hand. Met haar vele ideeën zorgt ze voor een actief en gezellig jaar.

Jongerenorganisers

Naast het bestuur werkt JMA aan de hand van twee jongerenorganisers. Jongerenorganisers werken op het bewegingsopbouw gedeelte van campagnes van Milieudefensie, met speciale focus op jongeren. Denk hierbij aan het aansturen van jongerenteams op de We Draw the Line campagne en het organiseren van een collegetour omtrent de Shell rechtszaak. Daarnaast helpen zij het bestuur waar nodig met bijvoorbeeld het organiseren van AV-Jongs, het bijhouden van de financiën van de vereniging en het organiseren van de jaarlijkse Campaigners Academy. Jongerenorganisers stromen veelal door vanuit de bestuursfuncties van JMA!

Bruno

Bruno wordt enthousiast van kritische jongeren (organisaties) met goede campagne-ideeën! Na als bestuurslid op campagnes te hebben gewerkt en voorzitter te zijn geweest zet hij zich nu voor een FairFuture in als jongerenorganiser. 

Souad

Souad gelooft in de kracht van representatie en zet zich als jongerenorganiser voornamelijk in voor het bouwen aan duurzame relaties. Daarnaast is Souad het aanspreekpunt voor het JMA bestuur.

Geschiedenis JMA

Het is het jaar 1991. Drie studenten uit Wageningen hebben er genoeg van. De politiek doet te weinig tegen klimaatverandering, en de studenten maken zich zorgen om hun toekomst. Ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt, en richten Jongeren Milieu Actief (of JMA) op.  In het begin vond de politiek het wel tof dat jongeren zo bewust bezig waren met het klimaat. Maar halverwege de jaren 90 besloten ze toch dat JMA geen subsidie meer zou krijgen. Gelukkig hebben wij een plekje gevonden onder de vleugel van Milieudefensie. Zodat wij nog steeds onze stem kunnen laten horen voor een eerlijke en groene toekomst. Wij zetten ons in voor het klimaat, maar ook voor sociale gelijkheid in Nederland en in het buitenland. JMA is onderdeel van Young Friends of the Earth, een organisatie die actief is in heel Europa.

JMA & Milieudefensie

Milieudefensie is een grassroots organisatie, die werkt aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Dat doen ze al bijna 50 jaar met succes. Met hun campagnes werken ze aan het grootste probleem van nu: klimaatverandering. Als onafhankelijke milieuorganisatie zijn ze bondgenoot van iedereen die daaraan wil bijdragen. Jongeren Milieu Actief is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. We zijn daar heel blij mee! Want we hebben niet alleen een plekje in hun mooie kantoor, maar we hebben nu ook meer tijd en mogelijkheiden om spraakmakende en impactvolle acties te organiseren. Lees meer over Milieudefensie.

Successen

  • In 2015 organiseerde wij de underwear run. Hierin rende jongeren jongeren met organisch ondergoed door Amsterdam door te laten zien dat er een beter alternatief is op de materialen waar onze kleding nu vaak van gemaakt is.
  • Samen met Studenten voor Morgen hebben we de campagne Koelestudenten opgezet. Deze campagne probeerde studenten inzicht te geven hoe ze geld op hun rekening konden besparen door geld op hun energierekening te besparen.
  • Bij onze Green Canteen gaven we gastlessen op scholen om zowel leerlingen als leerkrachten te laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Ook werkt geprobeerd om vegetarisch en biologisch eten beschikbaar te maken in te kantine’s.
  • Samen met De Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen en de Nationale Jeugdraad hebben we in 2011 samengewerkt aan het verdrag voor duurzaamheid in het onderwijs. Het verdrag is ondertekend door 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de toen Tweede Kamer.
  • Door de jaren heen heeft JMA meerdere malen reizen georganiseerd naar verschillende COP’s. Zo zijn we ook met een hoop mensen naar Parijs geweest toen Het Klimaatakkoord van Parijs werd onderhandeld.
  • In 2017 organiseerde we het zomerkamp voor ons Europese netwerk, Young Friends of the Earth Europe.

Jongeren Milieu Actief gebruikt cookies om de website in de toekomst te kunnen verbeteren. Vind je dat goed?