Selecteer een pagina

Even voorstellen

JMA zet zich actief in voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Met onze acties proberen we andere jongeren op een positieve manier te bereiken en bewust te maken van hoe zij zelf de wereld kunnen beïnvloeden.

Onze Missie

Jongeren Milieu Actief heeft een visie: een duurzame wereld, waarin bedrijven en politiek de natuur met respect behandelen. Een rechtvaardige wereld, waarin ieder mens gelijk is en dezelfde kansen krijgt. Wanneer we de verkeerde kant op dreigen te gaan, komen wij in actie. Dan organiseren we creatieve protestacties. Of we dagen politici uit voor een debat. De problemen in de wereld zijn dan wel groot, maar onze ambities zijn groter. We zijn een kritische beweging met een positieve instelling. Wij denken dat creatieve en inspirerende acties met lef de meeste aandacht trekken. We willen jongeren met onze acties bewust maken over het veranderende klimaat. En we willen jongeren laten beseffen dat zij ook de macht hebben om verbetering te eisen. Iedereen tot de leeftijd van 28 kan zich bij ons aansluiten. Hoe groter de beweging, hoe krachtiger we kunnen optreden tegen vervuilende activiteiten van bedrijven en overheden. Samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken!

Bestuursleden

Charelle - Voorzitter

Charelle is onze trotse voorzitter. Met een achtergrond in sociale en culturele antropologie weet zij als geen ander hoe jongeren te verbinden. Het is haar droom om jongeren op wat voor manier dan ook om klimaat te laten geven.

Joris - Communicatie

Joris is een bezig bijtje. Naast zijn functie als bestuurslid communicatie heeft hij namelijk ook nog tijd voor zijn studie Computer Science and Engineering. Nou ja, soms dan. Hij is JMA binnengerold via de werkgroep bossen en is nu een onmisbare schakel in het bestuur. Zoals hij zelf zegt: “Omdat klimaat te belangrijk is om niks aan te doen.”

Sjoukje - Ontmoetingen en Trainingen

Sjoukje is bestuurslid Ontmoetingen en Trainingen. Ze houd van koken, is graag buiten, en heeft een flinke dosis humor. Ze wil zich op een positieve manier inzetten voor de wereld, en vindt het belangrijk dat de stem van jongeren daar een grote rol in speelt.  

Remco - Extern

Remco vindt het inspirerend om van andere jongeren en organisaties te horen hoe zij in het leven staan, en hoe zij denken over het klimaat. “Het klimaat is een onderwerp wat ons allemaal aangaat, en waar wij samen een steentje aan kunnen bijdragen!” De bestuursfunctie Extern past dan ook goed bij hem.  

Rianne - Educatie

Rianne was na jaren actief te zijn als vrijwilliger wel toe aan een uitdaging, en werd bestuurslid Educatie. Ze is bezig met haar master internationale ontwikkelingsstudies in Wageningen, en vindt JMA een mooie plek om zelf iets bij te dragen aan milieu, klimaat en duurzaamheid.  

Jongerenorganisers

Naast het bestuur werkt JMA aan de hand van twee jongerenorganisers. Jongerenorganisers werken op het bewegingsopbouw gedeelte van campagnes van Milieudefensie, met speciale focus op jongeren. Denk hierbij aan het aansturen van jongerenteams op de We Draw the Line campagne en het organiseren van een collegetour omtrent de Shell rechtszaak. Daarnaast helpen zij het bestuur waar nodig met bijvoorbeeld het organiseren van AV-Jongs, het bijhouden van de financiën van de vereniging en het organiseren van de jaarlijkse Campaigners Academy. Jongerenorganisers stromen veelal door vanuit de bestuursfuncties van JMA!

Bruno

Bruno wordt enthousiast van kritische jongeren (organisaties) met goede campagne-ideeën! Na als bestuurslid op campagnes te hebben gewerkt en voorzitter te zijn geweest zet hij zich nu voor een FairFuture in als jongerenorganiser. 

Merel

Hoi! Ik ben Merel, 27 jaar en jongerenorganizer. Bij JMA en Milieudefensie werk ik nu aan de Fair Future campagne en heb ik onder andere de Campaigners Academy opgezet. Het allerbelangrijkste bij de campagnes die we voeren: we organiseren mensen, zodat we samen een vuist kunnen maken voor verandering. Doe ook mee!

Geschiedenis JMA

Het is het jaar 1991. Drie studenten uit Wageningen hebben er genoeg van. De politiek doet te weinig tegen klimaatverandering, en de studenten maken zich zorgen om hun toekomst. Ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt, en richten Jongeren Milieu Actief (of JMA) op.  In het begin vond de politiek het wel tof dat jongeren zo bewust bezig waren met het klimaat. Maar halverwege de jaren 90 besloten ze toch dat JMA geen subsidie meer zou krijgen. Gelukkig hebben wij een plekje gevonden onder de vleugel van Milieudefensie. Zodat wij nog steeds onze stem kunnen laten horen voor een eerlijke en groene toekomst. Wij zetten ons in voor het klimaat, maar ook voor sociale gelijkheid in Nederland en in het buitenland. JMA is onderdeel van Young Friends of the Earth, een organisatie die actief is in heel Europa.

JMA & Milieudefensie

Milieudefensie is een grassroots organisatie, die werkt aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Dat doen ze al bijna 50 jaar met succes. Met hun campagnes werken ze aan het grootste probleem van nu: klimaatverandering. Als onafhankelijke milieuorganisatie zijn ze bondgenoot van iedereen die daaraan wil bijdragen. Jongeren Milieu Actief is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. We zijn daar heel blij mee! Want we hebben niet alleen een plekje in hun mooie kantoor, maar we hebben nu ook meer tijd en mogelijkheiden om spraakmakende en impactvolle acties te organiseren. Lees meer over Milieudefensie.

Successen

  • In 2015 organiseerde wij de underwear run. Hierin rende jongeren jongeren met organisch ondergoed door Amsterdam door te laten zien dat er een beter alternatief is op de materialen waar onze kleding nu vaak van gemaakt is.
  • Samen met Studenten voor Morgen hebben we de campagne Koelestudenten opgezet. Deze campagne probeerde studenten inzicht te geven hoe ze geld op hun rekening konden besparen door geld op hun energierekening te besparen.
  • Bij onze Green Canteen gaven we gastlessen op scholen om zowel leerlingen als leerkrachten te laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Ook werkt geprobeerd om vegetarisch en biologisch eten beschikbaar te maken in te kantine’s.
  • Samen met De Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen en de Nationale Jeugdraad hebben we in 2011 samengewerkt aan het verdrag voor duurzaamheid in het onderwijs. Het verdrag is ondertekend door 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de toen Tweede Kamer.
  • Door de jaren heen heeft JMA meerdere malen reizen georganiseerd naar verschillende COP’s. Zo zijn we ook met een hoop mensen naar Parijs geweest toen Het Klimaatakkoord van Parijs werd onderhandeld.
  • In 2017 organiseerde we het zomerkamp voor ons Europese netwerk, Young Friends of the Earth Europe.

Jongeren Milieu Actief gebruikt cookies om de website in de toekomst te kunnen verbeteren. Vind je dat goed?