Even voorstellen

JMA zet zich actief in voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Met onze acties proberen we andere jongeren op een positieve manier te bereiken en bewust te maken van hoe zij zelf de wereld kunnen beïnvloeden.

Onze Missie

Jongeren Milieu Actief heeft een visie: een duurzame wereld, waarin bedrijven en politiek de natuur met respect behandelen. Een rechtvaardige wereld, waarin ieder mens gelijk is en dezelfde kansen krijgt. Wanneer we de verkeerde kant op dreigen te gaan, komen wij in actie. Dan organiseren we creatieve activiteiten en protestacties. Of we dagen politici uit voor een debat. De problemen in de wereld zijn dan wel groot, maar onze ambities zijn groter. We zijn een kritische beweging met een positieve instelling. Wij denken dat creatieve en inspirerende acties met lef de meeste aandacht trekken. We willen jongeren met onze acties bewust maken over het veranderende klimaat. En we willen jongeren laten beseffen dat zij ook de macht hebben om verbetering te eisen. Naast acties organiseert Jongeren Milieu Actief ook trainingen om jongeren nog meer het gevoel te geven dat ze het verschil kunnen maken. Iedereen tot de leeftijd van 28 kan zich bij ons aansluiten. Hoe groter de beweging, hoe krachtiger we kunnen optreden tegen vervuilende activiteiten van bedrijven en overheden. Samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken!

Bestuursleden

Anne

Anne

Voorzitter

Vorig jaar ben ik binnen Milieudefensie actief geweest bij Operatie Klimaat en na het afronden van mijn bachelor Psychologie kon ik het klimaatprobleem niet zomaar laten liggen. Zodoende zette ik mijn master in het verre Groningen aan de kant. Het klimaat is namelijk veel belangrijker! Die studie afmaken komt wel, of niet. Eerst maar even zorgen dat we een mooie toekomst hebben voor iedereen ;). Mijn naam is Anne en dit jaar mag ik voorzitter zijn van JMA, super leuk! Ik ga mijn uiterste best doen om ons als bestuur aan eenzelfde doel te laten werken en al onze wilde plannen te stroomlijnen. Dit jaar is namelijk niet zomaar een jaar, maar het jaar van de verkiezingen: een heel belangrijk moment om klimaat leidend te maken in alles wat wij doen. Gelukkig doen wij dit niet alleen, maar samen met alle bezorgde jongeren in Nederland! Ik ben er klaar voor!

Anne Chatrou, 24 jaar, Amsterdam, Psychologie

Kim

Kim

Ontmoetingen en Trainingen

“Wist je dat wij ook dieren zijn? Top! Dat de mens en de daarbij veroorzaakte klimaatverandering nu zorgen voor een enorme uitstervingsgolf onder onze mede aardbewoners? Stuk minder top!”

‘Ik praat dus ik denk’. Door met anderen te praten wordt het doolhof weer een routekaart. Er zijn zoveel mogelijkheden en belangen. Daarom zit ik bij JMA voor deze zoektocht, in een groep waarvan ik weet dat we met iets goeds bezig zijn. Voor mij is rechtvaardigheid voor andere dieren een belang. Maar klimaatrechtvaardigheid is zoveel breder en raakt iedereen. Maar hoe? Met bijeenkomsten kan je elkaar inspireren, enthousiasmeren en vol energie een ruimte weer uitlopen. Dit faciliteren geeft mij motivatie en connectie. We kunnen zoveel meer bereiken dan we denken. Door te leren en samen te mobiliseren. Door sterk te staan en leiderschap te pakken waar nodig. Door zonder vooroordelen, openminded en met lef het gesprek aan te gaan met de ander. Dít wil ik samen met jullie leren.

Kim van Hooijdonk, 25 jaar, Den Haag, Urban and rural development

Kim

Kim

Communicatie

Met de woorden “En daarom daag ik jullie uit” van Mark Rutte tijdens de persconferentie van 19 mei 2020, besloot ik niet langer stil te zetten en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Dat heb ik gevonden in mijn functie als bestuurslid Communicatie waarin ik jongeren ga enthousiasmeren om samen in actie te komen. Met mijn achtergrond in de milieuwetenschappen weet ik dat we liever gisteren dan vandaag moeten veranderen en dat de oplossingen al binnen hand bereik zijn. Maar het systeem heeft een trap nodig en wij als jongeren moeten die geven! Samen met de communicatie commissie werken wij aan content om jongeren te informeren en te activeren doormiddel van blogs, podcasts en video’s. Wij brengen de campagnes en ons gezamenlijke doel over naar de buitenwereld, namelijk: van de verkiezingen in 2021 de groenste maken! Ik ben klaar voor deze uitdaging en daag graag samen met JMA Mark Rutte uit dat het anders moet. Want samen kan het anders.

Kim van Wijngaarden, 22 jaar, Zaandijk, Future Planet Studies

Veerle

Veerle

Extern

Toen afgelopen winter Australië in de fik stond was het voor mij duidelijk: het systeem wat ons hier heeft gebracht is niet het systeem wat ons uit de brand gaat helpen. Maar dit systeem verwoest niet alleen de aarde; het drijft ons uit elkaar. Om deze verdeling en verwoesting tegen te gaan moeten we samenspannen, maar dat kan alleen als iedereen meedoet. De klimaatbeweging waar ik achtersta is een omgeving waar iedereen zich thuis en gehoord voelt. Daarom zet ik me als bestuurslid extern in om sterke banden te creëren tussen mensen binnen en buiten de klimaat bubbel. Om ruimte te maken voor stemmen die niet, of niet vaak genoeg gehoord worden. En om diversiteit en inclusiviteit niet langer een agendapuntje te laten zijn, maar de belangrijkste voorwaarde voor het creëren van een fijne, gelijke leefomgeving voor ons allemaal.

Klimaatrechtvaardigheid is voor iedereen. Nu de klimaatbeweging nog.

Bregje

Bregje

Educatie

Hi! Ik ben Bregje, opgegroeid in Nijmegen en wonend in Amsterdam. Ik schreef tijdens mijn bachelor Psychologie over de motivaties voor collectieve actie en klimaat activisme. Door een zomerstage via de WUR bij Voedselbos Ketelbroek in Nijmegen ben ik geïnspireerd geraakt om te denken in oplossingen voor klimaatvraagstukken, en heb ik de switch gemaakt van Psychologie naar de master Environment & Resource Management aan de VU. De universiteiten hebben ontzettend veel kennis in huis wat betreft gedragsverandering, milieuwetten en duurzame oplossingen maar de kennis op een interessante manier overbrengen is een tweede. Als bestuurslid Educatie zet ik me in om onze zes themalessen en de gloednieuwe basisles op de kaart te zetten voor jongeren en docenten in Nederland. De lessen worden gegeven op verschillende middelbare scholen en MBO’s door het hele land. Heeft jou (oude) school nog geen les gehad? Wil je zelf nieuwe lessen ontwikkelen of wil je een les geven? Neem contact op met mij.

Bregje Terwijn, 25 jaar, Amsterdam, Environment & Resource Management 

Jongerenorganisers

Naast het bestuur werkt JMA aan de hand van twee jongerenorganisers. Jongerenorganisers werken op het bewegingsopbouw gedeelte van campagnes van Milieudefensie, met speciale focus op jongeren. Denk hierbij aan het aansturen van jongerenteams op de We Draw the Line campagne en het organiseren van een collegetour omtrent de Shell rechtszaak. Daarnaast helpen zij het bestuur waar nodig met bijvoorbeeld het organiseren van AV-Jongs, het bijhouden van de financiën van de vereniging en het organiseren van de jaarlijkse Campaigners Academy. Jongerenorganisers stromen veelal door vanuit de bestuursfuncties van JMA!

Bruno

Bruno wordt enthousiast van kritische jongeren (organisaties) met goede campagne-ideeën! Na als bestuurslid op campagnes te hebben gewerkt en voorzitter te zijn geweest zet hij zich nu voor een FairFuture in als jongerenorganiser. 

Souad

Souad gelooft in de kracht van representatie en zet zich als jongerenorganiser voornamelijk in voor het bouwen aan duurzame relaties. Daarnaast is Souad het aanspreekpunt voor het JMA bestuur.

Geschiedenis JMA

Het is het jaar 1991. Drie studenten uit Wageningen hebben er genoeg van. De politiek doet te weinig tegen klimaatverandering, en de studenten maken zich zorgen om hun toekomst. Ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt, en richten Jongeren Milieu Actief (of JMA) op.  In het begin vond de politiek het wel tof dat jongeren zo bewust bezig waren met het klimaat. Maar halverwege de jaren 90 besloten ze toch dat JMA geen subsidie meer zou krijgen. Gelukkig hebben wij een plekje gevonden onder de vleugel van Milieudefensie. Zodat wij nog steeds onze stem kunnen laten horen voor een eerlijke en groene toekomst. Wij zetten ons in voor het klimaat, maar ook voor sociale gelijkheid in Nederland en in het buitenland. JMA is onderdeel van Young Friends of the Earth, een organisatie die actief is in heel Europa.

JMA & Milieudefensie

Milieudefensie is een grassroots organisatie, die werkt aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Dat doen ze al bijna 50 jaar met succes. Met hun campagnes werken ze aan het grootste probleem van nu: klimaatverandering. Als onafhankelijke milieuorganisatie zijn ze bondgenoot van iedereen die daaraan wil bijdragen. Jongeren Milieu Actief is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. We zijn daar heel blij mee! Want we hebben niet alleen een plekje in hun mooie kantoor, maar we hebben nu ook meer tijd en mogelijkheiden om spraakmakende en impactvolle acties te organiseren. Lees meer over Milieudefensie.

 Successen

 • In 2015 organiseerde wij de underwear run. Hierin rende jongeren jongeren met organisch ondergoed door Amsterdam door te laten zien dat er een beter alternatief is op de materialen waar onze kleding nu vaak van gemaakt is.
 • Samen met Studenten voor Morgen hebben we de campagne Koelestudenten opgezet. Deze campagne probeerde studenten inzicht te geven hoe ze geld op hun rekening konden besparen door geld op hun energierekening te besparen.
 • Bij onze Green Canteen gaven we gastlessen op scholen om zowel leerlingen als leerkrachten te laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Ook werkt geprobeerd om vegetarisch en biologisch eten beschikbaar te maken in te kantine’s.
 • Samen met De Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen en de Nationale Jeugdraad hebben we in 2011 samengewerkt aan het verdrag voor duurzaamheid in het onderwijs. Het verdrag is ondertekend door 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de toen Tweede Kamer.
 • In 2017 organiseerde we het zomerkamp voor ons Europese netwerk, Young Friends of the Earth Europe.
 • JMA organiseerde in 2019 de Campaigners Academy: een trainingsweekend voor jongeren vol met leerzame workshops en trainingen op het gebied van klimaat. Veel deelnemers sloten zich hierna aan bij JMA commissies en zetten zich nu in voor een duurzame wereld.
 • Door de jaren heen heeft JMA meerdere malen reizen georganiseerd naar verschillende COP’s. Zo zijn we ook met een hoop mensen naar Parijs geweest toen Het Klimaatakkoord van Parijs werd onderhandeld.
 • In 2019 organiseerden we samen met Extinction Rebellion en Fridays for Future een busreis naar de COP25 in Madrid. Samen hebben we ons voorbereid voor acties en een goedgevuld programma geregeld.
 • Begin 2020 werd de JMA podcast opgericht: de Brutale Klimaatvragen Podcast.
 • In 2020 werd de Communicatie Commissie opgesplitst in een video-, schrijf- en podcastteam.
 • Op 15 oktober 2021 werd het Klimaatmanifest gelanceerd in samenwerking met 6 politieke jongerenpartijen. Tijdens de lancering zette de vertegenwoordigers van de moederpartijen hun handtekening onder het manifest. De start van onze campagne #hetistijd.

Jongeren Milieu Actief gebruikt cookies om de website in de toekomst te kunnen verbeteren. Vind je dat goed?