Gastlessen

Wij geven verschillende gastlessen aan middelbare scholen en mbo’s. Hieronder kan je zien welke lessen we aanbieden!

Wie zijn wij

De klimaatspijbelaars van JMA bestaan uit een groep jonge, enthousiaste vrijwilligers die zich door middel van het onderwijs inzetten om de wereld duurzamer en rechtvaardiger te maken. Wij nemen de leerlingen mee in het process van ‘systeem-kritisch denken’ en vooral leren we ze hoe het anders kan in onze samenleving op het gebied van milieu en klimaat. In onze interactieve lessen staan ervaren, onderzoeken en creëren centraal, om zo de bewustwording te bevorderen. We bieden onze op maat gemaakte lessen aan voor leerlingen van de klassen 3 tot en met 6 van alle niveaus en op MBO’s.

De les

Onze basisles raden we aan als startpunt. Deze les geeft leerlingen de context om het klimaatprobleem in zijn geheel te overzien. De les duurt 1,5 uur met een korte pauze en wordt gegeven door 2 gastdocenten in het bijzijn van een docent. Deze docent is verantwoordelijk voor de rust en orde in de klas; wij zorgen voor een bijzondere en leerzame ervaring! Onze lessen worden gemaakt en gegeven door enthousiaste vrijwilligers en zijn daarom, behalve de eventuele reiskosten van de gastdocenten, volledig kosteloos!

De Klimaat Spijbelaars Badge

Wij komen onze les geven om leerlingen te informeren, maar ook te inspireren om mee te werken aan een betere toekomst. Aan het einde van de les zullen we de klas uitdagen om mee te doen aan de officiële Klimaat Spijbelaars Challenge. Het is belangrijk dat de leerlingen na de les op school de tijd krijgen om aan deze challenge te werken. Daarnaast is het prettig als de docent die bij de les aanwezig was dit proces kan begeleiden.

De les

Zijn we op school geweest om onze les te geven en heeft de klas meegedaan aan de Klimaat Spijbelaars Challenge? Dan zijn jullie nu officieel Klimaat Spijbelaars! Dit gaat natuurlijk niet ongezien voorbij. Wij zullen jullie school delen op onze website en social media kanalen als echte Klimaat Spijbelaars, en als school ontvangen jullie de Klimaat Spijbelaars Badge. Natuurlijk mag jullie inzet voor een duurzame toekomst nu ook op jullie website en social media kanalen benoemd worden. Gefeliciteerd!

Brainstorm en overleg

Geconcentreerd luisteren!

Uitwerken van de opdracht

Basisles

Dat het steeds warmer wordt hier op aarde, heeft iedereen inmiddels al wel een keer gehoord. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En hoe is het zo ver gekomen? In deze les nemen de gastdocenten van JMA de leerlingen mee terug naar de basis, naar waar het begon. En dat is bij ons: de mens. Ga je met ons mee in de tijdmachine? Geen zorgen, het wordt geen geschiedenisles. We vlíégen namelijk door de eeuwen heen. We gaan zelfs naar de toekomst! We kijken onder andere naar wat er gebeurt als we zo doorgaan, als we niets doen om de opwarming van de aarde te verminderen. Dat zou zomaar eens heel vervelend kunnen uitpakken… Maar geen zorgen, deze les eindigt niet in een berg ellende. We kunnen namelijk nog van alles doen om klimaatverandering te stoppen. Dat kun je niet in je eentje, dus in deze les geven we de leerlingen tips hoe je actie kan ondernemen zonder het gevoel te krijgen dat je zélf alles op moet lossen. 

Oh, en er is ook nog een toren van Jenga, een vreemd muziekje en een challenge. Als je wilt weten wat dat met het klimaat te maken heeft, dan moet je toch echt vragen of onze gastdocenten op jullie school langskomen!

Themalessen

Naast de basisles hebben wij ook lessen die een specifiek thema behandelen. Al deze lessen zijn interactief opgebouwd en hebben veel afwisselingen. Bij de opbouw van deze lessen staan drie elementen centraal: onderzoeken, ervaren en creëren. In elke les zit ook een opdracht die geheel binnen de les wordt uitgevoerd en afgerond. Klik voor meer info over de verschillende themalessen op de afbeeldingen hieronder.

We hebben een hele leuke, zinvolle projectweek gehad over duurzaamheid, wat een enthousiaste en professionele groep jonge mensen van JMA!

Henri

Docent Aardrijkskunde, Montessori Lyceum Amsterdam

“De invloed van de vleesindustrie op onze leefomgeving is groot en mijn leerlingen willen er na de gastlessen van JMA wat aan doen!”

Teun

Docent Aardrijkskunde, Maerlant-Lyceum Den Haag

Interesse? Stuur een mail naar educatie.jma@milieudefensie.nl of laat hier je gegevens achter, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op!

3 + 10 =

Jongeren Milieu Actief gebruikt cookies om de website in de toekomst te kunnen verbeteren. Vind je dat goed?