Wat kan je zelf doen

”Iedereen doet ertoe. Iedereen heeft een taak. Elk individu maakt het verschil.”
– Jane Goodall

Eet geen of minder vlees

Wist je dat je hapje voor hapje klimaatverandering kan tegengaan? Vooral het eten van dierlijke producten, zoals vlees en vis, maar ook eieren, melk, kaas en boter zijn helaas niet goed voor onze aarde. De vlees- en zuivelindustrie produceren maar liefst 14,5% van alle (door de mens veroorzaakte) broeikasgassen.

CO2 is niet het enige probleem. Wanneer grazers, zoals koeien, hun eten verteren wordt methaangas geproduceerd. Methaan is een heel krachtig broeikasgas. Het houdt wel 23 keer meer warmte vast dan dezelfde hoeveelheid CO2. Op dit moment bestaat 44% van de broeikasgassen afkomstig van de vee industrie uit methaangas. Daarmee is de sector de grootste en belangrijkste veroorzaker van de opwarming van de aarde.
Bron: Voedsel-en Landbouworganisatie (2018)

  Moeten we iets minder vlees eten?

  JMA protesteert tegen het handelsverdrag TTIP.

Consuminderen en groene banken

Bij elke aanschaf die je doet, maak je een keuze. Geef ik mijn geld aan een bedrijf die zijn producten op een duurzame manier heeft gemaakt? Of speel ik vervuiling in de hand? De meest duurzame manier van consumeren is, ironisch genoeg, consuminderen. Niet alleen goed voor je portemonnee, en trouwens ontzettend hip (want vandaag geldt: less is more) maar ook beter voor het milieu.

Zet jouw spaargeld ook op een duurzame bank. Duurzame banken werken in principe hetzelfde als alle andere banken. Maar zij kiezen er voor om alleen in duurzame projecten en bedrijven te investeren. Hierbij kun je denken aan milieubewuste en groene investeringen, maar ook aan investeringen in culturele en sociale organisaties. Zo weet jij als spaarder zeker dat jouw geld bijdraagt aan een betere wereld.

Check de bankwijzer om te zien welke bank het beste bij jou past.

 

Reizen

Ga jij na je eindexamen de vrijheid vieren in Salou? Of ben je aan het sparen voor een mooie wereldreis? Velen van jullie zullen voor de volgende vakantie het vliegtuig pakken,en dat is niet zo raar. Want wij zijn generatie Easy Jet: opgegroeid met de luchtvaart.

Voor ons is vliegen de normaalste zaak van de wereld, ook omdat tickets de afgelopen jaren spotgoedkoop zijn geworden. Er zit geen belasting op kerosine en de impact op het milieu wordt niet doorberekend in de prijs. Anders zou vliegen heel duur zijn. Vliegen is namelijk ontzettend slecht voor de aarde.

Maar wat dan wel? Ontdek per fiets, trein en bus hoe mooi Europa is. Wil je toch ver reizen? Doe dat niet elk jaar en compenseer je vlucht door insane veel bomen te planten.

  Met het vliegtuig of voortaan met de trein?

  De zussen Nicky en Jessie Kroon leven al meer dan 3 jaar afval-arm

Plastic

In plastic zitten giftige stoffen die je ziek kunnen maken. Toch gebruiken wij heel veel plastic, voor bijvoorbeeld verpakkingen, rietjes en zakjes. Maar ook in veel beautyproducten, zalfjes, tandpasta’s, en zelfs in kleding zitten micro- en nanoplastics.

Deze piepkleine stukjes plastic kunnen we niet filteren en vergiftigen zo de oceanen, onze omgeving en onszelf. Daarom moeten we zo snel mogelijk minder plastic gebruiken. Gelukkig worden er al veel alternatieven verkocht voor plastic.

Vind je het moeilijk om plastic-vrij te leven? Er zijn supertoffe online challenges waar je aan mee kunt doen. Ga met je vrienden de uitdaging aan, en motiveer elkaar om het vol te houden. Je zult zien dat het uiteindelijk geen eens moeite meer kost.

 

Fashion

We groeien op in een wereld van massaproductie en snelle consumptie. Elk seizoen een nieuwe trend. De broek die vorig jaar nog hartstikke hip was, daar wil je nu niet meer in gezien worden. Tijd voor een nieuwe dus. Maar wist je dat voor het maken van kleding veel grondstoffen nodig zijn?

Bijvoorbeeld katoen en aardolie, maar ook water, land, energie en bestrijdingsmiddelen. Onderzoek toont aan dat we per jaar gemiddeld 46 kledingstukken kopen, terwijl we al 137 stuks in onze kast hebben hangen, waarvan we 30% niet dragen. Daarbij gooien we ook nog eens 40 kledingstukken per jaar weg. Al met al niet goed voor het milieu.

Gelukkig zijn eco-labels tegenwoordig hartstikke hip. G-star recycled oceaan plastic en maakt daar jeans van. Filippa K wil in 2030 volledig circulair zijn. En TOMS maakt alleen schoenen van duurzaam, veganistisch materiaal en doneert per verkocht paar een paar schoenen aan mensen in derdewereldlanden.

Check hier hoe jouw favoriete merk scoort op gebied van duurzaamheid. Wil jij mode-bewuster leven? Koop minder of geen nieuwe kleding, of doe mee aan een challenge en koop een heel seizoen geen nieuwe kleding.

   JMA rent met 80 jongeren in hun ondergoed door Amsterdam, om aandacht te vragen voor waterverspilling in de katoenindustrie.

Jongeren Milieu Actief gebruikt cookies om de website in de toekomst te kunnen verbeteren. Vind je dat goed?