Even voorstellen

Milieudefensie Jong is dé jongeren organisatie van Milieudefensie en zet zich in voor een rechtvaardige en leefbare planeet. Samen kan het anders!

Onze Missie

Milieudefensie Jong heeft een visie: een duurzame wereld, waarin bedrijven en politiek de natuur met respect behandelen. Een rechtvaardige wereld, waarin ieder mens gelijk is en dezelfde kansen krijgt. Wanneer we de verkeerde kant op dreigen te gaan, komen wij in actie. Dan organiseren we creatieve activiteiten en protestacties. Of we dagen politici uit voor een debat. De problemen in de wereld zijn dan wel groot, maar onze ambities zijn groter. We zijn een kritische beweging met een positieve instelling. Wij denken dat creatieve en inspirerende acties met lef de meeste aandacht trekken. We willen jongeren met onze acties bewust maken over het veranderende klimaat. En we willen jongeren laten beseffen dat zij ook de macht hebben om verbetering te eisen. Iedereen tot de leeftijd van 28 kan zich bij ons aansluiten. Hoe groter de beweging, hoe krachtiger we kunnen optreden tegen vervuilende activiteiten van bedrijven en overheden. Samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken!

Het coördinatieteam:

Winnie (zij/haar)

Winnie (zij/haar)

Voorzitter

Toen ik op mijn 15e actief werd in de klimaatwereld had ik 1 groot doel voor ogen: De stem van de jongeren te laten horen. Nu ben ik 20 en ben ik trots om te mogen zeggen dat ik dit bij Milieudefensie Jong ga doen. Het is hoog tijd dat we samen toewerken naar een klimaatrechtvaardige wereld. Eentje waarin de vervuiler betaalt en wij als de klimaatgeneratie gelijke kansen krijgen. Naast activist ben ik ook student en doe ik de opleidingen International Relations and Organisations en Klassieke Talen aan Universiteit Leiden. Ik ben overtuigd veganist, maar koken is (nog) niet mijn sterkste punt. Druk mij maar een penseel in de hand, daar kan ik beter mee overweg. Ik woon in Den Haag en zie dus van dichtbij dat de politiek geen vaart zet achter het verduurzamen van ons land. Dat ben ik van plan anders te doen aankomend jaar bij Milieudefensie Jong.

Winnie Oussoren, 20 jaar, Den Haag, International Relations and Organisations

winnie.oussoren@milieudefensie.nl 

Pelle (hij/hem)

Pelle (hij/hem)

Community

Mijn naam is Pelle, ik ben 25 en ik woon in Amsterdam. Dit jaar ga ik aan de slag met de Community van Milieudefensie Jong. Dat betekent dat ik iedereen zijn eigen plekje help vinden binnen Milieudefensie Jong én zo veel mogelijk nieuwe jongeren probeer te betrekken bij de strijd voor klimaatrechtvaardigheid! En dat is volgens mij super belangrijk, want alleen met een leger aan veranderaars kunnen we klimaatverandering stoppen.

Ik ben zelf nu zo’n twee jaar actief in de klimaatbeweging en ik heb al zo veel vette dingen geleerd en fantastische mensen ontmoet. Bij Milieudefensie Jong heb ik Insta-influencer gespeeld, de CEO van Ahold op zijn gedrag aangesproken, podcasts gemaakt over inheemse perspectieven, burgerberaden, treinreizen en nog veel meer. Daarnaast studeer ik logica (“dat is een soort wiskunde” zeg ik daar altijd bij) en probeer ik te leren drummen. Maar dat laatste schiet er meestal een beetje bij in…

Pelle Nelissen, 25 jaar, Amsterdam, Logica

pelle.nelissen@milieudefensie.nl 

Nina (zij/haar)

Nina (zij/haar)

Campagne

Hoi! Ik ben Nina Gulien, en ik ga aankomende tijd aan de slag als coordinator Campagne bij Milieudefensie Jong. Ik ben 23 jaar en ik woon in Amsterdam. Vanuit mijn studie Bèta-Gamma verdiepte ik me in internationale betrekkingen en kwam ik erachter hoe groot de impact van politiek en macht is op de klimaatcrisis. Maar ook hoe ‘gewone burgers’ zoals jij en ik voor verandering kunnen zorgen. Daarom kijk ik er enorm naar uit om me in 2022 in te blijven zetten voor Milieudefensie Jong. Komende tijd zal ik met andere jongeren gaan werken aan het neerzetten van een te gekke campagne. Samen gaan we aan de slag om vervuilers verantwoordelijk te houden voor hun impact op onze planeet! Doe jij ook mee?

Nina Gulien, 23 jaar, Amsterdam, Bèta-Gamma

nina.gulien@milieudefensie.nl

Wouter (hij/hem)

Wouter (hij/hem)

Communicatie

Het is tijd voor grote bedrijven om eerlijk te vertellen waar ze mee bezig zijn. Dat begint bij een goed klimaatplan. Ik heb er zin in om bij Milieudefensie Jong deze plannen af te dwingen, als eerste bij Ahold Delhaize. Dat vind ik belangrijk, omdat het vervuilen door grote bedrijven mensen en de natuur nu al enorm onder druk zetten. Als natuurfotograaf betekent een gezond ecosysteem, met een hoge biodiversiteit, veel voor me. Ik ben 21 jaar oud en woon in Alphen aan den Rijn. Naast Milieudefensie Jong studeer ik Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam en werk ik zo nu en dan als fotograaf. In mijn vrije tijd geniet ik het meest van lekker vegan eten met goede vrienden!

Wouter van Leeuwen, 21 jaar, Alphen aan den Rijn, zelfstandig fotograaf

wouter.van.leeuwen@milieudefensie.nl 

Jongerenorganisers

Naast het coördinatieteam werkt Milieudefensie Jong aan de hand van twee jongerenorganisers. Jongerenorganisers werken op het bewegingsopbouw gedeelte van campagnes van Milieudefensie, met speciale focus op jongeren. Denk hierbij aan het aansturen van jongerenteams op de We Draw the Line campagne en het organiseren van een collegetour omtrent de Shell rechtszaak. Daarnaast helpen zij het bestuur waar nodig met bijvoorbeeld het organiseren van AV-Jongs, het bijhouden van de financiën van de vereniging en het organiseren van de jaarlijkse Campaigners Academy. Jongerenorganisers stromen veelal door vanuit de bestuursfuncties van Milieudefensie Jong!

Eefje

Ik ben Eefje en ik maak me nogal zorgen over de toekomst. Het politiek leiderschap dat ik in mijn leven heb gezien geeft me weinig vertrouwen erin dat de mensen die de klimaatcrisis hebben veroorzaakt, deze wel zouden gaan oplossen op een eerlijke manier. Gelukkig krijg ik dat vertrouwen wél als ik kijk naar al het leiderschap om mij heen: van jonge, betrokken mensen die zich iedere dag inzetten en alleen al op die manier laten zien dat het anders kan. Dat vertrouwen geeft hoop. Met veel mensen kunnen we het tij keren. Ik ben blij dat ik als Jongerenorganizer mensen bij elkaar kan brengen om samen impact te maken!

Souad

Souad gelooft in de kracht van representatie en zet zich als jongerenorganiser voornamelijk in voor het bouwen aan duurzame relaties. Daarnaast is Souad het aanspreekpunt voor het JMA bestuur.

Geschiedenis

Het is het jaar 1991. Drie studenten uit Wageningen hebben er genoeg van. De politiek doet te weinig tegen klimaatverandering, en de studenten maken zich zorgen om hun toekomst. Ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt, en richten Jongeren Milieu Actief (of JMA) op.  In het begin vond de politiek het wel tof dat jongeren zo bewust bezig waren met het klimaat. Maar halverwege de jaren 90 besloten ze toch dat JMA geen subsidie meer zou krijgen. Gelukkig hebben wij een plekje gevonden onder de vleugel van Milieudefensie. Zodat wij nog steeds onze stem kunnen laten horen voor een eerlijke en groene toekomst. Wij zetten ons in voor het klimaat, maar ook voor sociale gelijkheid in Nederland en in het buitenland. Sinds september 2022 gaat JMA verder als officieel team van Milieudefensie: Milieudefensie Jong. Milieudefensie Jong is onderdeel van Young Friends of the Earth, een organisatie die actief is in heel Europa.

JMA & Milieudefensie

Milieudefensie is een grassroots organisatie, die werkt aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Dat doen ze al bijna 50 jaar met succes. Met hun campagnes werken ze aan het grootste probleem van nu: klimaatverandering. Als onafhankelijke milieuorganisatie zijn ze bondgenoot van iedereen die daaraan wil bijdragen. Milieudefensie Jong is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. We zijn daar heel blij mee! Want we hebben niet alleen een plekje in hun mooie kantoor, maar we hebben nu ook meer tijd en mogelijkheden om spraakmakende en impactvolle acties te organiseren. Lees meer over Milieudefensie.

Successen

 • In 2015 organiseerden wij de underwear run. Hierin renden jongeren met organisch ondergoed door Amsterdam om te laten zien dat er een beter alternatief is voor de materialen waar onze kleding nu vaak van gemaakt is.
 • Samen met Studenten voor Morgen hebben we de campagne Koelestudenten opgezet. Deze campagne probeerde studenten inzicht te geven hoe ze meer geld konden overhouden door op hun energierekening te besparen.
 • Bij onze Green Canteen gaven we gastlessen op scholen om zowel leerlingen als leerkrachten te laten zien hoe lekker gezond eten kan zijn. Ook werd geprobeerd om vegetarisch en biologisch eten beschikbaar te maken in te kantines.
 • Samen met De Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen en de Nationale Jeugdraad hebben we in 2011 samengewerkt aan het Verdrag voor Duurzaamheid in het onderwijs. Het verdrag is ondertekend door 40 jongerenorganisaties en een meerderheid van de Tweede Kamer.
 • In 2017 organiseerden we het zomerkamp voor ons Europese netwerk, Young Friends of the Earth Europe.
 • JMA organiseerde in 2019 de Campaigners Academy: een trainingsweekend voor jongeren vol met leerzame workshops en trainingen op het gebied van klimaat. Veel deelnemers sloten zich hierna aan bij JMA-commissies en zetten zich nu in voor een duurzame wereld.
 • Door de jaren heen heeft JMA meerdere malen reizen georganiseerd naar verschillende COPs. Zo zijn we ook met een hoop mensen naar Parijs geweest toen het Klimaatakkoord van Parijs werd onderhandeld.
 • In 2019 organiseerden we samen met Extinction Rebellion en Fridays for Future een busreis naar de COP25 in Madrid. Samen hebben we ons voorbereid voor acties en een goedgevuld programma geregeld.
 • Begin 2020 werd de JMA podcast opgericht: de Klimaatvragen Podcast.
 • In 2020 werd de Communicatie Commissie opgesplitst in een video-, schrijf- en podcastteam.
 • Op 15 oktober 2021 werd het Klimaatmanifest gelanceerd in samenwerking met 6 politieke jongerenpartijen. Tijdens de lancering zette de vertegenwoordigers van de moederpartijen hun handtekening onder het manifest. De start van onze campagne #hetistijd.
 • In 2022 is de JMA opgegaan in Milieudefensie onder de nieuwe naam: Milieudefensie Jong!

Jongeren Milieu Actief gebruikt cookies om de website in de toekomst te kunnen verbeteren. Vind je dat goed?